Toptalent

Op de avond waarop Bauwe Bekking de tiende etappe in de Volvo Ocean Race weet te winnen in Zweden, bejubelen we ook bij “Kloten met Boten”, de zeil-talenten binnen het VPV.

Sinds een aantal weken bieden we bij “Kloten met Boten” naast een mogelijkheid voor vrijzeilen ook gestructureerde zeil instructie aan. Scouting Nederland is aangesloten bij de “Commissie Watersport Opleidingen”, een keurmerk met een variatie aan vaar opleidingen.

Door middel van een “vorderingenstaat” houden we van alle cursisten de vorderingen per diploma bij, als alle eisen zijn voldaan volgt het diploma.

Al weken wordt er hard getraind, gister was het dan ook “loon naar werken”, de vorderingenstaten zijn bijgewerkt en de voortgang besproken.

Chris is met Yoran het water op geweest om Yoran wegwijs te maken met de nieuwe rescue boot. Erg van belang voor de veiligheid tijdens instructies aan de optimisten. Na een succesvolle avond hebben we een extra schipper van de rescue boot, gefeliciteerd!

Voor het eerst bieden we dit jaar het diploma “CWO jeugdzeilen” aan. Stijn heeft zich hier voor opgegeven en gister hebben we heel wat vinkjes kunnen zetten als teken dat Stijn heel veel heeft bijgeleerd in de afgelopen weken. Vooral doorgaan!

Daarnaast zijn Myrna en Rubin begonnen aan het Kielboot 2 avontuur. Met Lars als vaste instructeur maken ze de eerste meters met een vlet. Door rustig te beginnen met roer en zeilbediening leren ze gestaagd de kneepjes van het zeilen. De eerste vinkjes staan dan ook op papier!

Patty en Ben zeilen al weken intensief samen op Kielboot 3 niveau, niet makkelijk als je al jaren zeilt, slechte gewoontes moeten worden afgeleerd en nieuwe vaardigheden opgepakt. Gister zijn de eerste grote stappen gemaakt, afvaren en aankomen aan hogerwal. Dit is de springplank om de rest van de eisen af te kunnen werken.

Als kers op de taart, waren daar Anna en Manon, voor hun eerste instructie, recent hebben ze wel het theorie certificaat gehaald en willen graag voor het NaWaKa ook de praktijk binnen hebben.
Tja dan stap je voor het eerst als instructeur in bij deze twee top talenten en al gauw kom je er achter dat er weinig verder is aan te leren op het Kielboot 2 niveau.

Met als resultaat dat aan het eind van de avond het diploma Kielboot 2 hebben toegekend aan Anna en Manon met als voorwaarde dat ze meteen doorgaan voor Kielboot 3! Een bijzonder moment voor de groep, voor het eerst in 4 jaar hebben we zeildiploma’s kunnen uitdelen aan verkenners!

Om al deze cursisten te kunnen begeleiden hebben we ook steeds meer instructeurs nodig. En als we het dan toch over talent hebben, ben ik zeer blij met onze meest recent Instructeur Lars. Lars is een “CWO I-2” in opleiding en als zodanig geeft hij les aan Myrna en Rubin. Hij bereidt zich zeer zorgvuldig voor en geeft les met passie! Met Lars werken we gestaagd aan het afronden van zijn “I-2” diploma en kijken al verder de toekomst in! Aangestoken door het enthousiasme van Lars heeft ook Daan aangegeven om les te willen gaan geven (I-2 in opleiding).

Kloten met Boten is voor alle jeugdleden, kaderleden, bestuur en overige betrokkenen en heeft als doel de zeilvaardigheden binnen de groep op een hoger plan te tillen. Wil je ook komen maak een account aan op onze teamstuff app middels de volgende link en geef aan wanneer je erbij bent: https://teamstuff.com/nl/join/vaandrig-peetoom-ven/8a0e409a

Met de meest vriendelijke groet,

Chris, Lars en Mark (Team instructie)