SamenVPV Weekend

Een persoonlijk blog dit keer šŸ™‚

Al 10 jaar draai ik op bestuurlijk niveau mee   bij het VPV en had zelf nooit een kamp/weekend meegemaakt waarin alle speltakken, leiding, kaderleden en bestuur mee deden. Eind vorig jaar opperde ik het in de leidersraad en er werd enthousiast op gereageerd. Dan duurt het een hele tijd voor het zover is, maar de afgelopen maand gingen we echt starten met de voorbereidingen. Programma bepalen, voor mooi weer maar uiteraard ook voor iets minder weer, aanmeldformulieren uitdelen en weer zorgen dat ze terug kwamen, boodschappen doen en iedereen goed informeren wat precies de bedoeling was.

Vrijdagmiddag 6 uur liep het gebouw vol met de kinderen, hun leiding en kaderleden. De kinderen hadden er zin in en wij uiteraard ook.

Het was goed weer dus we gingen gelijk het water op. Boten werden ingedeeld, opgetuigd en wrikkend naar de kom bij de jachthaven. Verkenners samen met welpen, bestuur met verkenners, welpen met bestuur in de boot. Bij terugkomst stonden de warme chocomelk en knakworstjes klaar, het kampvuur was al flink opgestookt en het werd langzaam donker. Er werd nagepraat, gelachen en tegen half 11 gingen de welpen als eerste naar bed, daarna de verkenners en uiteindelijk stam en leiding. Dat zij ook prima weten hoe je het gaan slapen kunt rekken met elkaars slaapzakken verstoppen of matrassen uit het bed halen met heel veel gelach, hebben de slapende verkenners in het lokaal ernaast duidelijk mee gekregen šŸ™‚

We werden door de Verkenners “vriendelijk”verzocht of we wilden ophouden en gaan slapen šŸ˜‰

Zaterdagochtend hadden we een echt “samen” programma. De bevers kwamen om 10 uur en zijn we duo’s gaan vormen. Ook hierbij was het weer de bedoeling dat je eens met iemand anders sprak dan diegene die je alleen tijdens je eigen opkomst ziet. Dus een bestuurslid had een goed gesprek met een Bever, een Verkenner wist veel te vertellen aan een Stamlid en sommige Welpen kwamen niet verder dan alleen hun naam wat dan weer heel grappig was.

Om elkaar nog beter te leren kennen, werden ze daarna “verbonden” door een das om beide benen te strikken. Hinkend, tillend, half struikelend gingen we naar buiten waar het niet heel best weer was, maar goed, we hoopten dat het snel droog werd.

De opdracht was achteruit lopend naar een hoepel, samen door de hoepel, vooruit lopend naar een pion waar 5 rondjes omheen gelopen moesten worden om vervolgens naar een touw te lopen waar je een platte knoop moest maken terwijl je beiden 1 hand op de rug moest houden.

Ontzettend leuk om te zien en er werd ook veel gelachen. Het werd helaas te nat buiten dus weer snel naar binnen met zijn allen waar we heel hard hebben gezongen voor de jarige in ons midden. Weer naar buiten kijken hoe nat, of liever gezegd hoe droog, het was en of we echt niet naar buiten konden.

We besloten het erop te wagen en hebben rondom de lunch stoelendans en smokkelspel gedaan. ‘S middags zag het er heel goed uit dus zijn we snel het water op gegaan. Op het water is het niet alleen maar zeilen. Je kunt ook daar allerlei spellen doen waarbij je wel zeilvaardigheid en behendigheid nodig hebt. Het water was warm, het weer goed opgeknapt en dus werd de middag beĆ«indigd met veel water, spelen en zwemmen. Diegene die dat niet wilden, waren in en rondom het gebouw aan het spelen, hangen, kletsen of lekker even op bed relaxen met je ( scouting ) vriendjes of vriendinnetjes.

Om 5 uur was de dag echt om voor de Bevers en zij gingen vol met verhalen met hun ouders mee naar huis.

Inmiddels was er een gigantische pan pasta gemaakt waarvan we met 35 man buiten aan 2 grote tafels hebben gegeten. Toetje, opruimen en uiteraard corvee. Lekker harde muziek erbij en voor we het wisten was het zo druk in de keuken dat er niet meer gelopen kon worden en de borden en bekers werden doorgegeven boven de hoofden om uiteindelijk in de kast te belanden.

Rond 9 uur werd iedereen bij  elkaar geroepen om het VOC Handelsspel te spelen. Wie “handelde” de meeste ingrediĆ«nten bij elkaar om uiteindelijk een boot te kunnen kopen waarbij je heeeeel goed moest oppassen dat er geen piraten op de loer lagen.

Bij terugkomst uiteraard kampvuur met dit keer marshmallows en brooddeeg. Het versgebakken brood rook heerlijk en zo smaakte het ook.

Voor de Welpen was het tegen 11 uur bedtijd en gingen de Verkenners en Stam Levend Stratego spelen in het donker in het park.

Ook de Verkenners lagen uiteindelijk later in bed dan vrijdagavond maar het was wel snel stil. Net als bij de overgebleven kaderleden, die iets eerder en een heel stuk stiller dan de nacht ervoor naar bed gingen. Je hebt natuurlijk altijd nachtbrakers dus om 4 uur s ochtends ging het licht pas echt uit.

Ondanks dat zaten alle leiding en kaderleden keurig om half 9/ 9 uur aan de koffie en thee  terwijl de kinderen nog lagen te slapen.

Omdat we het zeilprogramma van vandaag moesten laten schieten wegens in eerste instantie slecht weer maar uiteindelijk vanwege te weinig wind, hebben we ze pas rond half 10 wakker gemaakt en zaten we lekker laat aan het ontbijt waar ze ook hun boterhammen voor de lunch moesten maken. Daarna slaapzalen leeg maken, alle spullen inpakken en buiten neerleggen . Het weer werd steeds beter, de zon kwam er zelfs bij en doordat er zo snel opgeruimd was, was er nog genoeg tijd voor een spel in het park, picknicken en lekker in het water spelen voor de ouders kwamen.

Terwijl de kinderen in het park waren, werd er heel hard gewerkt door de anderen om het gebouw weer schoon en glimmend te krijgen zodat we om half 3 de ouders konden verwelkomen.

Het was een SamenVPVWeekend dus de ouders moesten er ook aan geloven. Zoals er bij de speluitleg werd gezegd: “Je komt niet bij de scouting om koffie te drinken maar om te spelen.”

Vooral bij het bukbal werd toch heel duidelijk wie er super fanatiek was en overduidelijk als laatste in de kring wilde blijven staan. Ontzettend leuk om de ouders zo enthousiast samen met de kinderen mee te zien doen.

Tegen 3 uur was het echt voorbij. Een laatste woord van Ruud, bedankjes voor alle vrijwilligers die het hele weekend heel hard hebben gewerkt om het voor de kinderen maar ook zeker voor zichzelf een ontzettend leuk weekend te laten zijn en  het strijken van de vlag.

Wat ik voor ogen had is gelukt: het was echt een SamenVPVWeekend. Of leden er nu lang  of kort waren, iedereen deed mee en het was ontzettend gezellig. Voor herhaling vatbaar en wellicht een jaarlijkse traditie.

Ik neem graag dan ook weer de organisatie en coƶrdinatie op mij maar zal dan ook zeker weer beroep doen op “mijn” team. Het waren kanjers dit weekend.

Jacqueline

PS Voor een impressie kijk op onze FB pagina :